Boligmarkedet var helt i bund, da Lena Schmüser som praktikant kom til Nybolig i Padborg og Gråsten i 2014.
“Ole sagde direkte til mig: jeg ved ikke hvad jeg skal sætte dig til, der er ikke noget at lave”
Til Ole Jepsens og Lena Schmüsers held havde hun allerede snuset til livet som ejendomsmægler i Hamborg og da Nybolig i Padborg og Gråsten ikke har samme opland i Danmark som almindelige mæglere har, måtte de udnytte deres position som mægler i grænselandet. Lena startede med at lægge samtlige boliger på immobilienscout24, en tysk portal for boligsøgning, bare for at gøre et eller andet.
Resten er historie. Succeshistorie.
Vild stigning af tyske købere
Lena og Ole oplevede nemlig, at der var stor interesse for at købe hus i Danmark. Interessen var så stor, at de i 2015 kunne præstere et salg på hele 13% til tyske købere.
Det tal er steget voldsomt de sidste fem år. I dag sælger Nybolig i Padborg og Gråsten hele 50% af deres boliger til tyske købere. De har dagligt mellem 10-20 henvendelser i snit fra potentielle tyske købere.
Spørger man Lena hvem den typiske tyske køber er smiler hun stort og siger” Det kan jeg ikke fortælle dig, for de er vidt forskellige”
Det viser sig at køberkartoteket spænder vidt; lige fra de ferieglade tyske turister, der har holdt deres ferie i Danmark igennem en årrække og nu vil rykke deres liv til Danmark, over til det ældre segment, der køber hus til alderdommen, til lastbilchaufføren der vil tættere på sin arbejdsplads og der er endda også helt unge mennesker i starten af tyverne der vælger et hus og betaler kontant.
“De eneste huse der fortrinsvist går til danskere er de meget luksuriøse huse. Der er noget skatteteknisk med dobbeltbeskatning i Tyskland når man er selvstændig i Tyskland, som gør at det nogle enkelte gange bliver for dyrt for tyskere med den type bolig.”
Tyskkundskaber skaber tryghed
Lenas tosprogede opvækst har en stor effekt på den tryghed de tyske købere oplever, når de kontakter hende for at blive husejer i Danmark. Hun oplever, at der er stor forskel på boligmarkedet i de to lande, og at Nybolig tit er første stop på vejen til et nyt liv i Danmark.
“Vi har efterhånden haft så mange igennem møllen, at vi har udviklet informationsmateriale som vi sender dem, når de sender os den første henvendelse. Materialet indeholder bl.a. svar på de mest stillede spørgsmål fra tyske købere. På den måde giver vi dem tid til at reflektere over nogle af de ting, som de skal tage stilling til inden de køber bolig og starter et liv i Danmark”
Danmark har et utrolig attraktivt boligmarked for de tyske købere. Lena fortæller at fordi boligmarkedet er meget forskelligt i Tyskland og Danmark, så bliver hun ofte nødt til at forklare, at det som virker for godt til at være sandt; f.eks. et nyrenoveret hus med udsigt til åbne marker på landet til 600.000 er virkeligt nok, fordi sådan er boligmarkedet i Danmark.
Lena har under nedlukningen oplevet at måtte fremvise boliger over facetime, med efterfølgende salg. ” Det var helt vildt, jeg har aldrig oplevet noget lignende, og jeg var meget fokuseret på at vise alle fejl og mangler, for at køber efterfølgende ikke skulle føle at de havde købt katten i sækken” men solgt blev boligen nu alligevel, facetime eller ej.
Lena spår at Nybolig i Padborg og Gråsten i fremtiden vil sælge lige så mange boliger til tyske og europæiske købere som de gør nu, og at de 50% af køberne fra den tyske side af grænsen nok holder ved fremover.