For mange virksomheder er sommerferien en tid, hvor der bliver skruet lidt ned for blusset. Men for transport- og speditionsvirksomheden Nagel Danmark i Padborg er der travlt. Der skal nemlig transporteres ispinde til danskerne – rigtig mange ispinde.
Nagel Danmarks afdeling i Padborg beskæftiger knap 80 medarbejdere, der hver dag hjælper danske og udenlandske kunder med at transportere fødevarer og andet temperaturreguleret gods ind og ud af Danmark.
De store Nagel-lastbiler bliver fyldt med alt lige fra slik, smøreost og brød, men her i sommerperioden er der særligt én type vare, der bliver fragtet over landets grænser: ispinde.
Faktisk stiger Nagel Danmarks transport af ispinde 80-90 % i sommersæsonen sammenlignet med vintersæsonen.
– Det er vores absolut største ”peak” i løbet af året, fortæller Claus Clausen, der er Head of Network i Nagel Danmark.
Forberedelse og årevis af erfaring
Når man træder ind på kontoret i Padborg, er ”peaket” og den ekstraordinære travlhed dog ikke umiddelbart til at mærke. Og det er der en særlig god grund til, siger Claus Clausen.
– Vi forbereder os i god tid på disse peaks; Vi udarbejder analyser og sikrer os, at vi har den nødvendige kapacitet. Derudover har vi arbejdet med det her i årevis, så vi er rutinerede og vant til at kunne klare stigningen, forklarer Claus Clausen.
Ekstra kontrol i sommerperioden
Det en stor og teknisk opgave at fragte temperaturreguleret gods, som fx ispinde, over landets grænser. Og opgaven bliver ikke mindre krævende her i sommerperioden. Derfor bliver de vanlige kontroller intensiveret i sommermånederne.
– Vi tjekker fx, at varerne har den rigtige temperatur, når vi modtager dem, kølemaskinerne i lastbilerne bliver overvåget via gps-systemer og integrerede alarmsystemer, så varerne hele tiden har den rigtige temperatur – alt sammen kontroller vi laver året rundt, men som vi skruer ekstra op for og følger ekstra tæt i de varme perioder.
Unge kræfter
Rasmus Larsen er disponent i Nagel Danmark i Padborg og en af de mange medarbejdere, der sørger for at få de iskolde logistikpuslespil til at gå op. Rasmus er kun 27 år, hvilket er meget normalt for den ”unge arbejdsplads”.
– I vores afdeling er gennemsnitsalderen meget lav. Vi er rigtig mange unge, og det skaber bare en god kultur og en fed arbejdsdynamik, som jeg rigtig godt kan lide at være i. Vi har det sjovt sammen, fortæller Rasmus Larsen.
Også den 59-årige chef Claus Clausen kan lide det unge arbejdsmiljø. De unge er nemlig sindssygt dygtige, mener han.
– De unge er hurtige, og de er gode til at udfordre – især på det digitale. Vi ældre har en tendens til at gøre, som vi altid har gjort. Og det vi troede var umuligt, det gør de unge muligt, fortæller Claus Clausen, som har arbejdet 39 år i Nagel Danmark.
– Det er helt klart mig, der trækker gennemsnitsalderen op i vores afdeling, tilføjer Claus Clausen med et stort smil.
Om Nagel Danmark
|