I en smuk ældre bygning på Skibbroen i Aabenraa, et stenkast fra havnebassinet, finder man virksomheden Rimeco Aktieselskab, der i år fejrer 130 års jubilæum. Virksomheden blev grundlagt i 1888 af Mathias Riggelsen, og var familieejet indtil 2005, hvor den blev solgt til en tysk koncern. Dog kun for at blive købt tilbage i 2012, og er nu i hænderne på 5. generation af familien Riggelsen. Her er Klaus Peter Riggelsen ejer og administrerende direktør.

”Rimeco er startet i sønderjylland, rettere i Tønder, men har siden 50’erne haft virke i Aabenraa”, fortæller Klaus Peter. ”I dag er vores virksomhed aktiv indenfor fem ”områder”. Vi arbejder med recycling af jern og metaller, stålhandel, nedrivninger samt en projektafdeling der beskæftiger sig med køb og salg af opgaver”.

Infrastrukturen
”I vores handel med råvarer til stål- og metalindustrien, leverer vi primært jern og metalskrot til slutbrugere”, fortæller Klaus Peter. ”På et år flytter vi ca. 400.000 tons gods, hvoraf 90% er med skib. Her har vi bla. et godt samarbejde med Aabenraa Havn og Kolding Havn, hvor vi har lagerplads til vore varer og samtidig har mulighed for at udskibe gods”.

Han fortsætter: ”I vores recycling af rustfrit stål, kobber, aluminium og titan, bruger vi lastbiler som fragtmiddel, og her har vi underleverandører fra bla. Padborg Transportcenter. Det er vigtigt for os med den personlige relation til vognmændene, da materialerne der fragtes, ofte kan have en værdi der kan løbe op i 50.000 kr. pr ton. Derfor er det en tryghed for os at vide at materialerne fragtes direkte fra a til b af kendte ansigter, og ikke havner på en tilfældig lastbil, der måske skal omlæsses halvvejs, og kan komme til at stå uden opsyn. Derfor nyder vi godt af at have Padborg Transportcenter så godt som lige rundt om hjørnet”.

Danmarks største nedrivningsprojekt
På nedrivningsfronten, er Rimeco Aktieselskab i skrivende stund i gang med det der lige nu er Danmarks største nedrivningsopgave – nemlig nedrivningen af det gamle kulkraftværk, Enstedværket. Værket var tidligere ejet af DONG, men i takt med omlægning til vedvarende energi, blev Enstedværket overflødigt, og lukket ned. Det efterlod en større bygningsmasse med kæmpemæssige kulkedler og en 184 meter høj skorsten.

”Enstedværket, der er bygget i 80’erne er et meget solidt bygningsværk”, fortæller Klaus Peter. ”Det er imponerende hvor meget man har isoleret og ajourført bygningerne gennem årene. Det er derfor det større maskinelle udstyr som er kørt i stilling til projektet”.

En nedrivning i den størrelsesorden kræver detaljeret planlægning i mange faser, tilladelser og de rigtige leverandører. ”Lige nu har vi 3 mand der udelukkende arbejder med at styre de 30 personer som er i gang med nedrivningen på Enstedværket”, fortæller Klaus Peter. ”Vi hyrer specialister og nichevirksomheder ind, som har ekspertise indenfor hvert enkelt område. Lige nu har vi fire-fem forskellige entreprenører på stedet, hvilke alle har tildelt forskellige områder, bl.a. indvendig og udvendig sanering, demontering af forskellige typer bygninger samt nedrivning.

Den 184 meter højre skorsten, som de fleste, der har været i eller omkring Aabenraa kender som en del af landskabet, er et studie for sig, og er tydeligvis ikke noget man bare lige river ned.

”Vi estimerer pt, at vi går i gang med nedtagning af skorstenen næste forår”, siger Klaus Peter. ”Enten ved at starte ovenfra og tage en del ad gangen, eller ved at sprænge den i stykker. Det kræver en del beregninger, koordinering og tilladelser”.

Aabenraa Kommune har indgået en aftale med Rimeco Aktieselskab om at købe grunden, når nedrivningen er færdigt, med henblik på nyt erhverv.

”Selvfølgelig har Aabenraa Kommune en stor interesse i at nedrivningen foregår effektivt”, fortæller Klaus Peter. ”Vi er samtidig glade for vores positive samarbejde med kommunen. Vi oplever en positiv og saglig sagsbehandling og en god, løbende dialog med dem.

Når nedrivningen er færdig, er det planen at området skal moderniseres og laves til industripark – forventeligt i 2021. Arealet på 134.000 kvm ligger bynært og stadig tæt på motorvejen. Der løber kølekanaler rundt om området, som vil være et aktiv ved etablering af virksomheder, der har store krav til nedkøling.

 

 


Enstedværket, som pt er Danmarks største nedrivningsopgave


Et kig ind i hallerne


De enorme kulmøller, der engang har sørget for opvarmningen af store dele af Sønderjylland


De store maskiner er kørt i stilling til nedrivningsprojektet på Enstedværket


Det 134.000 kvm store areal er omgivet af kølekanaler, der kan være et aktiv for kommende virksomheder med store krav til nedkøling