I tirsdags markerede European Energy byggeriopstarten af deres PtX-anlæg og indvielse af deres 300-hektar store solcelleanlæg, i Kassø lige uden for Aabenraa. Begivenheden sætter en streg under Aabenraa Kommune som en af landets førende kommuner, når det kommer til vedvarende energi.

Første spadestik til byggeriet af PtX-anlægget blev blandt andet overværet af medlem af Europaparlamentet Morten Helveg Petersen og borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen.

– I Aabenraa Kommune vil vi den vedvarende energi, og jeg er stolt over, at vi i dag fik indviet et solcelleanlæg i denne skala. Læg dertil opstart på byggeriet af verdens første e-metanolanlæg, som allerede har kunder i international klasse klar til at modtage den brændstof, der bliver produceret.

Sådan siger borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen, der tirsdag var med til opstart af European Energys PtX-anlæg og indvielse af et solcelleanlæg i Kassø uden for Aabenraa. Her holdt han tale, hvor han blandt andet lagde vægt på det gode samarbejde over flere byrådsperioder mellem Aabenraa Kommune og European Energy, men også på, at Aabenraa Kommune er en af landets førende kommuner inden for vedvarende energi.

– Projekterne i Kassø er i en stor, international skala, og de er med til at cementere Aabenraa Kommune som en kommune, hvor vi rent faktisk handler på den grønne omstilling. Vi går i dialog med virksomheder, der specialiserer sig i vedvarende energi, og vi prioriterer det i politiske strategier og politisk vedtagne lokalplaner. Vi har kvadratmeterne i kommunen, og en tur rundt i kommunen vil vise, at det ikke kun er på tegnebrættet, vi planlægger den vedvarende energi, siger Jan Riber Jakobsen og fortsætter:

– Jeg håber, at man oplever Aabenraa Kommune som en kommune, hvor der ikke er langt fra idé til handling. Vi vil gerne være en kommune, hvor planarbejde, smidig forvaltningssparring og faglig stolthed er med til føre projekter ud i livet. Det ses blandt andet i vores udviklingsstrategi Det Gode Liv samt vores grønne erhvervsstrategi.

For European Energy har samarbejdet med Aabenraa Kommune været godt, og man glæder sig til at komme i gang med at producere e-metanol til kunder som LEGO Group, Novo Nordisk, Circle K og Mærsk, der allerede har meldt sig på banen.

– Vi er glade for det samarbejde, vi har haft med Aabenraa Kommune. Lige fra godkendelsen af lokalplanen på både solcelleanlægget og PtX-anlægget til det smidige samarbejde, vi har haft med Aabenraa Kommunes forvaltning om sparring og spørgsmål til projekterne. Nu ser vi frem til at producere vedvarende energi på forskellige måder i Kassø til vores internationale kunder som LEGO-koncernen, Novo Nordisk, Circle K og Maersk, siger administrerende direktør i European Energy, Knud Erik Andersen.