På Hermesvej i Padborg ligger KH Onestop. Virksomheden startede i sin tid som forhandler af det amerikanske THERMO KING køleudstyr. Efterhånden som kunderne har efterspurgt det, har de udvidet til at blive en onestop-løsning dog stadig med køling som kerneydelse.

KH Onestop leverer køleudstyr til ca. 1000 biler årligt og er en stor spiller på det danske marked, når det kommer til distribution med køleudstyr lige fra små cold cubes til store køleanlæg. De var derfor en oplagt samarbejdspartner, da Region Syddanmark i 2012 fik besked på at hjemtage opgaven med behandling af blodprøver mm. fra de syddanske lægepraksisser. Sygehusene skulle fra nu af selv sørge for afhentning af blodprøver mm. ved lægehusene og bringe dem ind til sygehusets laboratorier.

Køling på tid
Sygehus Sønderjylland valgte KH Onestop som kølepartner. Løsningen blev at installere en temperaturstyret cold cube i regionens biler, som kunne holde temperaturen på 21 grader +/- 1 grad.

I slutningen af 2020 skulle der pludselig på meget kort tid findes en løsning til transporten af COVID-19 vaccinerne:

”Her var vores samarbejde med KH Onestop helt perfekt, der var super god sparring og løsning på hurtig anskaffelse af det udstyr vi havde brug for, så vi inden for 1-2 uger var helt klar med fem biler til vaccinekørsel.” siger Lis Mayntzhusen, Chef for Sterilcentralerne i Region Syddanmark.

Krav til transport af vacciner
Vacciner skal overholde nøje temperaturkrav under transport, der er også krav om temperaturovervågning under transporten. I regionens biler er der en temperaturstyret cold cube, og der er overvågning og alarm på cold cuben via en app til telefonen. Så kan man hurtigt opdage hvis temperaturen ikke overholdes. Cold cuben er indstillet til at overholde temperatur på 3-6 grader, som er kravet for vacciner under transport. Logningen af temperaturer kan også skrives ud i en rapport, hvis lægemiddelstyrelsen ønsker det. Sidste og vigtige brik er chaufførerne, der er nøje instrueret i hvordan de skal transportere vaccinerne, da de er sarte for rystelser mm.

Pharmatransport – med danske europamestre
Pharmatransport er blevet et hurtigt voksende område i transportbranchen, hvor der efterspørges ekspertise fra især danske virksomheder. Der skyder store pharmalagre op og nye løsninger indenfor transport og kommunikation. Pharmagrossisterne sætter deres krav efter den europæiske standart for GDP (Good Distribution Practice) og så gælder det ellers om at udvikle løsninger som grossisterne kan godkende, for at komme i betragtning som transport- eller køleudstyrsleverandør.

Til pharmatransport, som ligner fødevaretransport på mange måder, skal man have udstyr der er ATP godkendt. ATP er en aftale om international transport af letfordærvelige fødevarer og om det specielle materiel, som skal bruges til disse transporter.

Hos KH Onestop i Padborg er der styr på det hele; ATP, GDP temperaturmapping, verificering og validering af køleudstyret. Om samarbejdet med Region Syddanmark siger Steen Nelting, Salgschef hos KH Onestop:

”Vi forventer at det bliver et samarbejde der varer i lang tid. Vi ser frem til også at løse opgaven i den kommende varmere periode, hvor det i højere grad bliver en opgave om at holde de kolde temperaturer.”


FAKTA

Vaccinens vej
Vacciner bliver som udgangspunkt leveret fra leverandørerne:

·       Astra Zeneca
·       BioNTech/Pfizer
·       Moderna

til Statens Serum Institut, som herfra distribueres ud til Sygehus Apotekerne. Region Syddanmarks biler sikrer transport fra Sygehus Apotekerne og ud til f.eks. vaccinecentrene, plejehjem og bosteder.Sygehus Sønderjylland valgte KH Onestop som kølepartner. Løsningen blev at installere en temperaturstyret cold cube i regionens biler, som kunne holde temperaturen på 21 grader +/- 1 grad.