Da brødrene Hans Otto og Claus Ewers indgik i familievirksomheden Brødr. Ewers i starten af 90’erne, havde de et klart mål. De ville vækste virksomheden og blive landsdækkende. For at realisere deres mål måtte de finde den rette placering og de rigtige rammer til deres foderfabrikker og varelager. Begge dele fandt de i GateDenmark på Aabenraa Havn.  

I 175 år har familievirksomheden Brødr. Ewers produceret og leveret korn og foderstof til danske landmænd. Virksomhedens hovedkontor ligger i Sønderborg, men hjertet af virksomheden – deres to foderfabrikker og varelager – ligger på Gammelhavn 12–14 på Aabenraa havn. Det er på denne adresse, at Brødr. Ewers hvert år modtager ca. 120.000 tons råvarer fra bl.a. Tyskland, Polen og Østeuropa. Og det er her, at virksomheden hvert år producerer 300.000 tons foderstoffer, og hvorfra virksomheden igen fragter de færdige varer ud til kunder i hele landet.

 

En afgørende placering

Brødr. Ewers købte den første fabrik på Aabenraa Havn i 1995, som dengang blev Nordeuropas mest moderne foderfabrik. Og i 2002 overtog virksomheden nabofabrikken. Beslutningen om at rykke hele foderproduktionen til Aabenraa Havn har ifølge de nuværende direktører af familieforetagendet, Hans Otto og Claus Ewers, været afgørende for den succes, som har fulgt de to brødre igennem deres lederskab.

– Placeringen passede godt ind i vores strategi om at vækste vores forretning, da den gav os et naturligt større opland at agere i. Her er vi tæt på motorvejen, den tyske grænse og naturligvis havnen, som altid har været en vigtig del af vores DNA og vores importstrategi, fortæller Hans Otto Ewers, direktør og femte generation ved roret i Brødr. Ewers.

Konkret har kombinationen af den rette placering og de rigtige rammer betydet, at de to brødre har opnået deres mål om at blive landsdækkende og i dag kan kalde sig Danmarks største grovvareproducent- og leverandør.

– Efter vi har flyttet vores produktion- og lager til Aabenraa Havn, har vi fået en stor konkurrencekraft, så vi kan konkurrere med de store virksomheder. Det har været helt afgørende for os at have vores fabrikker og store varelager på samme sted, da vi kan udnytte det samme varelager til de to fabrikker, siger Hans Otto Ewers.

 

CO2-gevinst

En anden fordel ved at have centrallager og fabrikker i Aabenraa er ifølge de to Ewers-brødre, at de kan gøre brug af den ”blå motorvej” og på den måde mindske virksomhedens CO2-aftryk. Ca. 120.000 tons råvarer, som virksomheden importerer om året, modtager de via skibe. Brødr. Ewers har ca. 60 skibsanløb om året.

– I en tid hvor vi taler meget om bæredygtighed og CO2-udledning, så er det klart, at vores CO2-aftryk er meget lavere end andre lignende virksomheder, fordi vi ligger ved en havn. Vi fragter rigtig mange varer, og derfor gør det en stor forskel, at vi får transporteret mange af vores varer via skibe frem for fx lastbiler, siger Claus Ewers, direktør i Brødr. Ewers.

Det er ikke kun virksomhedens eget CO2-aftryk, der optager virksomheden. Den bæredygtige udvikling indenfor særligt landbruget er noget, der optager Brødr. Ewers i denne tid.

– Vi er meget optaget af landbrugets fremtid og hele spørgsmålet og debatten om landbrugets CO2-aftryk. Hvis der kommer betydelige afgifter på landmændenes CO2-aftryk, vil det resultere i, at nogle landmænd må dreje nøglen om, hvilket kommer til at påvirke os. Derfor følger vi udviklingen tæt, siger Hans Otto Ewers.

 

En familievirksomhed, der ikke er til at slå ud 

Igennem fem generationer har familien Ewers siddet ved roret, og virksomheden står i dag stærkt. Men det er ikke nogen selvfølge. Verdenskrige, den tyske besættelse, corona-pandemi og senest en stormflod, der lagde virksomhedens fabrikker ned, er eksempler på de udfordringer, som virksomheden har været oppe i mod. Men gang på gang formår familien og virksomheden at kæmpe sig igennem.

– Stormfloden er det værste, jeg nogensinde har set. Vores fabrikker stod i vand, 60 cm. over det hele. Det gjorde godt nok ondt. Men med hjælp fra personale og familier, der frivilligt mødte op for at hjælpe os, kom vi igennem det, og det er vi så taknemmelige for, siger Hans Otto Ewers.

– Det er en af de glæder ved at drive en familievirksomhed. At mærke man rykker sammen i bussen, når kriserne rammer. Og så tror jeg på, at modgang har gjort vores virksomhed stærk. Vi har fået et DNA, som ingen smarte ledelsesprincipper kan etablere. Det er skabt over tid, igennem medgang og modgang, og det noget, der er en stor styrke i vores forretning, supplerer Claus Ewers.

 

6. generation er sat i stilling – og den 7. er på vej

Selvom stormfloden langt fra er fortid, og virksomheden stadig kæmper med følgevirkningerne, så har det ikke sat en stopper for fremtidsplanerne. 6. generation af Brødr. Ewers er allerede sat i stilling til at blive en aktiv del af virksomheden, og 7. generation er på vej.

– Vi er glade for, at vi er en familierelateret virksomhed med stærke bånd. Man siger, at 25 % af alle private virksomheder overlever efter 10 år. Så vi synes egentlig, at vi har gjort det godt her efter 175 år, siger Hans Otto Ewers.

 

Fakta om Brødr. Ewers

Brødr. Ewers A/S er totalleverandør af alle grovvarer og mange følgeprodukter til landbruget.

Virksomheden har en årlig omsætning på ca. 2,6. mia kr., hvoraf en årlig foderproduktion på 300.000 tons udgør en væsentlig del.

Virksomheden har i dag 156 medarbejdere.

Læs mere om Brødr. Ewers