H.P. Therkelsen, der lige har fejret 100 års jubilæum, er familieejet og har været det i fire generationer. Men udover slægtsskabet i blodets bånd, er der i årenes løb kommet en ekstra familie ud af det – nemlig de ansatte i virksomheden. Sådan føles det i hvert fald for Ursula Fischer og Werner Hansen, der lige har fejret 50 års jubilæum hos H.P. Therkelsen.

I 1968, med 14 dages mellemrum, startede de to skolekammerater Ursula Fischer og Werner Hansen fra Handelsskolen i Bov, i lære hos det der dengang hed Padborg transit, og som blev overtaget af H.P. Therkelsen i 90’erne. De arbejdede om formiddagen tre dage om ugen og gik i skole om eftermiddagen.

”Jeg startede i importafregningen i 1970”, fortæller Ursula. Dengang foregik det med papir og blyant, hvor vi skrev al importen ind som kladde. Når det så var blevet godkendt, med små sirlige flueben, blev det skrevet ind på skrivemaskine”.

”Senere var jeg også i speditionsafdelingen, hvor jeg ordnede papirer for US Army, som vi kørte mælkeprodukter for, til amerikanske baser i Tyskland”.

Werner Hansen, der i dag er kvalitets- og forsikringschef, har et imponerende cv bag sig.

”Efter min læretid, startede jeg i papirafdelingen, hvor jeg arbejdede med import og eksport og stod for dokumenter vedr. told og fragt”, fortæller han.

”Senere har jeg bl.a. disponeret fisk fra Norden til Schweiz via Holland osv., og jeg har kørt på kundebesøg, levnedsmiddelmesser mv., stået for tilbudsgivning og været ansvarlig for lærlinge samt ansættelsen af dem.

For ca. 10 år siden fik Werner overdraget titlen som kvalitetschef, og har sidenhen stået for IFS certificering af virksomheden, som er et kvalitetsstyringssystem, omhandlende krav for transport og oplagring af levnedsmidler. Derudover arbejder han med administrative opgaver i forbindelse med myndighederne og med forsikringssager vedrørende biler og gods samt diverse firmaansvarsforsikringer.

”Ja, jeg har en del kasketter på i løbet af dagen”, siger Werner – og tilføjer at han i øvrigt også er med i arbejdsmiljøgruppen.

Den digitale udvikling
At følge med den digitale udvikling, kan være en svær størrelse for mange der har været vant til papir og blyant. For Ursula og Werner har det været en positiv oplevelse.

”Den første computer kom 10 år efter jeg startede i virksomheden”, fortæller Ursula. ”Den var kæmpestor og larmede helt vildt – og så printede den på nogle endeløse baner af papir. Senere indførte man deciderede EDB systemer – og så tog udviklingen fart. Det er enormt spændende at følge med udviklingen. Det bliver rutine med tiden, og hvis man er interesseret i det, så lærer man det”.

Werner tilføjer;

”H.P. Therkelsen har formået at udvikle sig gennem årene og lave gode investeringer. Det gælder også på de rette IT-løsninger, som er af meget høj kvalitet.

Arbejdsmiljøet
Når man spørger ind til arbejdsglæden, er Ursula og Werner ikke mange splitsekunder om at svare.

”Det er den bedste arbejdsplads”, siger Werner. ”Peter og Mogens er nogle helt fantastiske chefer, som altid har døren stående åben, hvis vi medarbejdere har noget på hjerte”.

At virksomheden er familieejet, er positivt synes han. ”For man kan mærke at de tager et stort ansvar for både virksomheden og os medarbejdere. Vi føler os som en stor familie”.

Ursula er enig;

”De gør meget for det sociale og for vores sundhed. Vi får tilskud til sportsaktiviteter, sundhedsordninger og vi har både en sundhedsrepræsentant og en massør ansat. Virksomheden støtter også flere organisationer. Man er stolt af at være ansat her, og fællesskabet er bare rigtig godt. Man glæder sig altid til at komme på arbejde og se sine kolleger”.

Fremtiden
Selvom Ursula og Werner begge er fyldt 67 år, har de ingen planer om at stoppe arbejdslivet endnu.

”Der er jo rigtig meget viden og erfaring der forsvinder, når vi stopper”, siger Werner, som har lovet at give besked i god tid inden han vælger at forlade arbejdsmarkedet.

”Det står stadig åbent for mit vedkommende”, siger Ursula. ”I første omgang giver jeg det til 2020, og så må vi se”.

Ursula, der i øvrigt løber 5-6 km hver dag, fortsætter;

”Udviklingen gør at man bliver gammel senere – både fysisk og af sind. Man tænker mere over hvordan man lever og hvad man spiser”.

”Aaarh, det ved jeg nu ikke”, kommer det fra Werner.

Ursula griner og siger:

”Nej Werner, du er jo mere til det der”, og peger på en skål fyldt med chokolade.

Der er ingen tvivl om at Ursuala og Werner, gennem de mange års bekendstskab, har et helt særligt bånd – og d. 1. oktober skal de, sammen med Peter og Mogens Therkelsen, til dronningen og have overrakt en fortjenstmedalje.


H.P. Therkelsen har lige haft 100 års jubilæum – og to af deres ansatte har været med halvdelen af virksomhedens tid.


Ursula og Werner har fulgtes ad i arbejdslivet, siden de begge kom i lære i 1968.